Monday, May 7, 2012

:: Beryani Gam - Ia bukan sekadar RESEPI ::

Bismillah hirrahman nirrahim.

Resepi Beryani Gam (edisi Kg Pt Hj Zain).

A.Untuk masakan daging.

1 kg daging kambing.
Sedikit bahan tumisan (bunga lawang,cengkih,kayu manis).
Minyak untuk menumis.
Daun pudina (RM2)-(dikisar).
Lada hijau (RM1)-(di kisar).
Sedikit halia,lengkuas,serai (di kisar).
1 tin tomato puri.
1 tin susu cair.
Sedikit madu,sos tomato,sos cili dan sos tiram.
5 biji tomato.
2 paket kecil kerisik.
2 ketul gula batu.
1 ketul gula kabung (diracik).

Daging di cincang dan diperap
dengan limau nipis selama 10 minit untuk
menghilangkan bau kambing.

Bahan untuk dikisar.

Campur dan kisar sekali gus.

Rebus daging yang telah di bilas.

Bahan penumis.

Tumis sehingga naik bau.

Masukkan bahan yang telah di kisar.

Rempah beryani yang sudah sebati dengan sedikit air.

Masukkan baki bahan resepi.
Tunggu sehingga betul-betul masak (sekitar 1 jam).
Selepas itu masukkan daging yang telah direbus
dan sambung masak sekitar setengah jam.
Minyak boleh dilebihkan (bagi yang suka).

B.Untuk nasi beryani.

1 peket (1kg) Beras Basmathi (untuk hidangan 10 orang).
Sedikit tomato,serai dan halia.
1 tin kecil minyak sapi.
1 tin susu cair.
Sepeket butter.
Limau oren.
Jus sunquick.
Bawang,kismis dan kacang gajus (di goreng untuk hiasan).


Basmathi.
Saya guna Faiza (1kg RM 8.99)

Rendam di dalam air (setengah jam)

Masak air dan masukkan serai,bawang,bawang putih dan tomato.
(Ini untuk memasak beras.)
Beras hendaklah dimasak sekitar setengah jam atau 3/4 masak.

Menyiapkan periuk kukus.

Bahan untuk nasi beryani.

Selepas 3/4 masak,tos dan letakkan di atas kain.
Beras yang dimasak dibahagikan dua untuk membuat 2 lapisan
di dalam periuk kukus.

Taburkan daun bawang,daun sup,kismis,bawang goreng,gajus,
miyak sapi,butter,jus sunquick dan susu cair.

Masukkan baki beras (3/4 masak)
Ulang langkah untuk lapisan kedua.
Perahkan limau oren.

Di atas dapur panaskan sup rebusan air kambing
yang dicampur dengan sedikit kuah daging yang telah siap dimasak tadi.

Naikkan periuk di atas rebusan sup.
Jangan lupa gamkan antara periuk kukus.
Tujuannya agar tiada wap yang terkeluar.
(gam adalah tepung gandum yang telah dibancung dengan air menjadi doh)
Tunggu sehingga 15~30 minit.
Nasi sedia untuk diangkat.

Inilah hasilnya.
Beryani Gam Pt Hj Zain.
Air Sirap+Sanquick.
Papedam.
Yogurt buah-buahan.
(di masak pada cuti hari pekerja 2012)

Nota :

Ia bukan sekadar resepi.Ia adalah warisan turun temurun masyarakat Pt Hj Zain bagi majlis kenduri kahwin.Ia lambang ikatan masyarakat kampung seluruhnya yang mengamalkan konsep gotong royong.Malah ia juga tidak membazir kerana nasi yang dikukus tidak menghasilkan kerak.

Selamat mencuba!!


Wak,
TDI.

No comments: